Kansalaisosinko

Kansalaisosinko (QE4People) suuntaa keskuspankin määrällisen elvytyksen (quantitative easing, QE) finanssimarkkinoiden sijaan reaalitalouteen. Se voidaan antaa joko suoraan kansalaisille tai valtiolle. Kyseessä on harkinnanvarainen ja väliaikainen toimenpide. Kansalaisosinko tunnetaan myös “helikopterirahana”.

EKP aloitti 1100 miljardin euron määrällisen elvytyksen tammikuussa 2015. Sittemmin ohjelmaa on laajennettu pariin otteeseen, ensin 360 miljardilla eurolla ja sitten vielä 220 miljardilla eurolla. Yhteensä EKP:n määrällisen elvytyksen ohjelma on siis noin 1700 miljardia euroa. Kansalaisosinkona se tarkoittaisi noin 5000 euroa jokaiselle euroalueen asukkaalle – mukaan lukien lapset ja eläkeläiset. Toteutettuna esimerkiksi kahden vuoden aikana tarkoittaisi se 210 euroa kuukaudessa ilmaista rahaa jokaiselle euroalueen kansalaiselle.

Kansalaisosingon hyötyinä on inflaatiotavoitteen saavuttaminen, kysynnän lisääminen, osakekuplien ehkäiseminen, tasa-arvon lisääminen ja finanssipolitiikan rajoitteiden välttäminen.

Kansalaisosinkoa on kannattanut mm. Milton Friedman (taloustieteen nobelisti), Ben Bernanke (Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja), Jeremy Corbyn (Iso-Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja) ja Olivier Blanchard (IMF:n pääekonomisti). EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ei myöskään ole poissulkenut ideaa.

 

Lue lisää elvyttävästä kansalaisosingosta: qe4people.eu

 

Katso neljä alustusta Talousdemokratian järjestämästä “Elvyttävä kansalaisosinko” tilaisuudesta alta.

Samu Kurri (Suomen Pankki) (diat pdf-muodossa):

Patrizio Lainà (Talousdemokratia) (diat pdf-muodossa tai pptx-muodossa):

Teppo Eskelinen (Poliittisen talouden tutkimuksen seura) (alustus puhtaaksikirjoitettuna):

Eetu Viren (Kumu-verkkolehti):