Sähköinen käteinen

Keskuspankkireservit ovat käteisen sähköinen muoto, jota voi pitää hallussa ainoastaan keskuspankissa olevalla tilillä. Nykyisin lähinnä pankeilla ja valtiolla on tili keskuspankissa. Keskuspankkitilin avaamisen salliminen kaikille mahdollistaa jokaiselle keskuspankkireservien hallussapitämisen. Koska pankit voisivat edelleen luoda rahaa, sähköinen käteinen on käytännössä rahareformin kevytversio.

Sähköisessä käteisessä on monia etuja. Se mahdollistaa laillisen maksuvälineen hallussapitämisen sähköisessä muodossa (nykyisin käteinen vain fyysisessä muodossa). Kenenkään ei tarvitse rahoittaa pankin toimintaa vasten tahtoaan. Pankkien kyky luoda uutta rahaa heikkenee. Pankkien pelastuspaketeista ja talletussuojasta voidaan luopua. Maksujärjestelmä on vakaammalla pohjalla. Lisäksi tilisiirrot ja maksaminen nopeutuvat.

Sähköistä käteistä on ehdottanut esimerkiksi Nobel-palkinnon saanut James Tobin, joka on kuuluisa valuutanvaihtoverosta eli ns. Tobinin verosta. Britannia on jo sitoutunut ja ainakin Ruotsi, Tanska, Norja harkitsevat vakavasti sähköisen käteisen liikkeelle laskemista lähitulevaisuudessa.

 

Lue lisää sähköisestä käteisestä Patrizio Lainàn aloitteesta “Keskuspankkitili kaikille“.

Helsingin Sanomissa mielipidekirjoitus sähköisestä käteisestä.

Suomen Pankin julkaisu “Digitaalinen keskuspankkiraha

Suomen Pankin johtavan neuvonantajan blogikirjoitus sähköisestä käteisestä.

Katso esitelmä sähköisestä käteisestä (diat ladattavissa pptx ja pdf):