Euroopan vakausmekanismi (EVM)

Euroopan vakausmekanismi (EVM) ei ole tavallinen liikepankki, koska se ei vastaanota talletuksia, vaan investointipankki. Investointipankit eivät tosiaan luo rahaa. Investointipankit kuitenkin tekevät juuri kuten tämä EVM eli laskevat arvopapereita ym. liikenteeseen kerätäkseen rahaa, jota ne välittävät eteenpäin. Se siis kerää pankeilta, sijoittajilta jne. varat, joita se sitten välittää pulassa oleville valtioille. EVM siis lainaa muilta ja välittää valtioille. Jos valtio ei pysty suoriutumaan veloistaan, me maksamme.

EVM:n pääoma 80 miljardia euroa ei ole sitä rahaa jota lainataan, vaan se on pääomaa kattamaan tappiot ja suoriutumaan veloista, joita ei pystytä maksamaan. Tämän vahvistaa myös valtiovarainministeriön muistio, jossa sanotaan selvästi, että EVM hakee rahoituksen (velan) rahamarkkinoilta. Se valtioiden sijoittama raha 80 miljardia on siis pääoma, jota ei lainata mihinkään, vaan se on tavallaan kuin liikepankissakin: kirjanpidollisten tappioiden kuittaamiseen. Jos siis EVM ei pysty maksamaan velkojaan rahamarkkinoille, pääomaa käytetään. Ja jos se ei riitä, niin sitten otetaan takuut käyttöön.

Takuut mukaan luettuna EVM:n arvo on noin 700 miljardia euroa. Tämä summa on siis sen lainauskapasiteetti. Jos lainaamisen seurauksena syntyy tappioita esimerkiksi 40 miljardia, kuitataan se EVM:n pääomasta. Jos taas lainaamisen seurauksena syntyy tappioita esimerkiksi 400 miljardia, ovat euroalueen jäsenmaat velvoitettuja kuittaamaan loput 320 miljardia omasta pussistaan. Tässä tilanteessa takuut siis otetaan käyttöön.

 

Lisää tietoa EVM:stä tohtori Aki Järvisen videolla:

YouTube: Mikä Euroopan vakau(tu)smekanismi?