Kansan Uutiset haastattelivat Patrizio Lainàa ajankohtaisista asioista ja talousdemokratiasta

Talousdemokratian varapuheenjohtaja ja yhdistystä alun alkaen perustamassa ollut Patrizio Lainà on aloittanut STTK:n pääekonomistina, jonka myötä häntä on haastateltu myös esimerkiksi Helsingin Sanomiin (HS 4.7.2019). Viimeisimpänä Kansan Uutiset haastattelivat häntä ja myös talousdemokratiasta oli paljon puhetta.

”Talouskeskustelu näyttää Lainàn mukaan nyt monipuolistuvan. Maailmalla on puhuttu paljon modernista rahateoriasta, joka on jälkikeynesiläisyyden tutkimushaara. Suomeenkin tämän keskustelun laineet ovat lyöneet.

– Siinä lähdetään ideasta, että valtioiden finanssipoliittinen liikkumistila on isompi kuin on ajateltu – erityisesti jos maalla on rahapoliittinen suvereniteetti eli se laskee liikkeelle omaa valuuttaansa, valuutta kelluu ja valtion velka on omassa valuutassa, Lainà selvittää.

Euroopan Keskuspankin rahapolitiikan yhteydessä on puhuttu uusista elvytyskeinoista, kuten helikopterirahasta. Kaikille euroalueen kansalaisille annettaisiin tietty määrä rahaa suoraan keskuspankista.

– Euroalueen rahapolitiikka on sikäli erikoista, että julkisen sektorin rahoittaminen on siinä kielletty aika tiukasti, mutta markkinaehtoiseen rahoitukseen suhtaudutaan myönteisesti. Helikopteriraha sopii tähän oppiin, Lainà toteaa.

Lisäksi esillä on ollut sähköinen käteinen eli digitaalinen keskuspankkiraha, joka on kevyempi versio Lainàn väitöksessään käsittelemästä rahareformista. Siinä pankkien ja valtioiden lisäksi myös kansalaiset ja yritykset voisivat perustaa tilin keskuspankkiin. Yhteiskunnan riippuvuus yksityisistä pankeista vähenisi, ja pankkien pelastuspaketeista ja talletussuojasta voitaisiin luopua.”

Lue koko juttu oheisen linkin takaa:

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4131232-uudet-ideat-tyontyvat-talouspolitiikkaan