Suomen Pankin johtavan neuvonantajan Kari Takalan mukaan pankkien luotonanto on asuntohintojen nousun taustalla.
Talous & Yhteiskunta -lehden joulukuussa 2019 julkaistussa lehdessä Takala summaa:
”Pelkistetysti syy asuntohintojen nousulle on se, että lyhyellä aikavälillä asuntojen likimain kiinteän tarjonnan markkinoilla asuntoluottojen kasvu mahdollistaa asuntokysynnän purkautumisen, jonka voi tasapainottaa vain asuntohintojen nousu. Näitä kysyntäsokkeja syntyy asuntomarkkinoille juuri rahoituksesta, koska asuntokaupoissa käytetään runsaasti velkarahoitusta. — Luototus nostaa asuntohintoja ja siten velkaantumista. Luotonanto synnyttää talouteen uutta rahaa ja ostovoimaa, kun taas kuoletukset poistavat rahaa taloudesta.” (Takala, 2019, s. 52)
Lisäksi hänen mukaansa ”Neoklassiset taloustieteilijät ovat halunneet selittää kotitalouksien asuntovelkaantumista korkeilla asuntohinnoilla, joka johtuu liikakysynnästä, mutta kausaalisuus kulkee juuri päinvastaiseen suuntaan eli luotonannon kiihtymisestä neliöhintoihin. Käytännössä vain luotonanto voi laukaista kysynnän kasvun.” (Takala, 2019, s. 53)
Takalan mukaan tämä kehitys on kiihtynyt erityisesti verotuksen takia. Keväällä 1998 euroon liittymisen takia Suomessa poistettiin asuntoluottojen 1,6 prosentin leimavero, jonka myötä pankkien välinen asuntoluottokilpailu kiihtyi ja korkomarginaalit kaventuivat (Takala, 2019, s. 54).
Tarkemmin katsottuna asumismuotojen erilainen verokohtelu Suomessa yllyttää asuntovelkaantumiseen: ”Suomessa keskeinen keino rikastua on mielletty omistusasunnon hankkimiseksi. Sitä hillitsee tehokkaasti vain se, että veroedut ja liikakysyntä ovat nostaneet luototuksen avulla asuntojen neliöhinnat korkealle. Kallistuneet sijoitusasunnot pyritään vielä maksattamaan vuokralaisilla, ja asumistuen kautta myös veronmaksajat osallistuvat tämän tuoton varmistamiseen.” (Takala, 2019, s. 55)
Takalan mukaan velkaantumiseen yllyttävään asuntopolitiikkaan ei ole helppoja ratkaisuja, mutta esimerkiksi vuokralaisille sallittu asunnon bruttovuokran ja yhtiövastikkeen kokoinen verovähennys voisi tasapainottaa tilannetta (2019, s. 56). Perimmäisen ongelman ratkaisemiseksi pankkien asuntoluototusta ja kotitalouksien velkaantumismahdollisuuksia olisi rajoitettava (2019, s. 56).
Talousdemokratia ry luki Takalan artikkelin (joka ei välttämättä edusta tässä Suomen Pankin näkemyksiä) ilolla ja pitää siinä nostettuja näkökulmia erittäin huomionarvoisina.
Pankkien luoma velkaraha päätyy todella suurimmaksi osaksi asuntomarkkinoille nostaen asumisen hintaa, mikä jättää keskimääräiselle suomalaiselle vuodesta toiseen vähemmän rahaa muuhun elämiseen, kuten Takalan kuvioistakin (s. 55) näkee.
Takala viittaa tekstissään (s. 54) mm. Martin Wolfin, Mervyn Kingin ja Steve Keenin argumentointiin, että pankkien omavaraisuusaste pitäisi olla korkeampi, jopa 100 % kuten Talousdemokratia ja kansainvälinen rahareformiliikekin ehdottaa.
Haaste kuitenkin on, että yleinen ilmapiiri pitää omistusasumista keinona vaurastua ja rahareformin toteuttaminen eli pankkien luotonannosta luopuminen johtaisi väistämättä siirtymävaiheeseen, jossa asuntolainoja ei saisi lainkaan yhtä dynaamisesti kuin aiemmin. Lisäksi asunnonomistajat ja asuntolainalaiset olisivat varmasti varpaillaan asuntojensa arvon mahdollisista heilahduksista.
Kuten Valtiovarainministeriön ehdottamiin keinoihin hillitä kotitalouksien velkaantumista antamassamme lausunnossa vetoamme: kokonaisvaltainen talouden toiminnan ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeätä velkaantumisen hillitsemiseen pyrkimisessä. Julkisen sektorin on toimillaan turvattava yksityisen sektorin velkaantumisen hillitsemisestä johtuva liikkeelläolevan rahan väheneminen, jottei ajauduta uusiin talouden taantumiin. Lisäksi olisi suotavaa, että asumisesta tulisi enemmän kansalaisoikeus kuin spekulointia ja unelma rikastumisesta, mutta muutoin jätämme asuntopolitiikan kehittämisehdotukset alan asiantuntijoille.
Takalan teksti on kokonaisuudessaan arvokasta asiaa asumisesta, pankkien yhteiskunnallisesta roolista, taloustieteen tilasta ja politiikasta. Suosittelemme kaikkia lukemaan ja jakamaan tätä tekstiä.