KTM Patrizio Lainà väitteli Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Full-Reserve Banking – Separating Money Creation from Bank Lending”. Lainàn väitöskirja on tärkeä merkkipaalu aiheen tieteellisen tutkimuksen kannalta.
Väitöskirjassaan Lainà käsittelee täysreservipankkijärjestelmän historiaa ja sen mallinnusta kokonaistaloudellisten vaikutusten kannalta. Hänen mukaansa pankkien rahanluontioikeuden siirtäminen julkisen vallan vastuulle toisi merkittävää seigniorage-tuloa eli rahan liikkeellelaskusta saatavaa tuloa valtiolle, esimerkiksi Suomessa keskimäärin 6 miljardia euroa vuosittain, mikä vastaa sisäministeriön, ulkoministeriön, oikeusministeriön ja puolustusministeriön menoja yhteensä. Uusien valtion tulojen lisäksi Lainàn tutkimuksen mukaan täysreservipankkijärjestelmällä olisi selvästi positiivinen vaikutus talouden vakauteen ja se edistäisi demokratiaa, mutta sillä olisi vain lievästi positiivinen vaikutus sosiaaliseen tasa-arvoon. Ekologisen kestävyyden kannalta uudistuksella ei hänen mukaansa ole selviä vaikutuksia.
Ehdotukselle kriittisen kannan mukaan uudistus ei olisi kestävä vaan jokin uusi yksityinen raha syrjäyttäisi kuitenkin julkisen rahan. Uudistuksen pelätään johtavan myös luottolamoihin ja ailahteleviin korkotasoihin, mutta suurin osa ehdotuksista onkin usein laadittu joustaviksi juuri vastaavien epävarmuustekijöiden takia.
Lainàn mielestä täysreservipankkijärjestelmää kannattaisi kokeilla, jotta saisimme tietää, onko sillä todella sellaisia vaikutuksia kuin etukäteen arvioidaan.
Väitöskirja julkaistaan myös sähköisessä muodossa ja se on vapaasti ladattavissa E-Thesis -palvelussa.
Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa suomenkielinen tiivistelmä väitöskirjasta.
Tarkemmat tiedot väitöstilaisuudesta löytyy täältä.
Lue rahareformin yksityiskohtaisempi kuvaus Talousdemokratian julkaisusta “Täyttä rahaa“.
Kiitos täsmennysehdotuksesta