YLE ja HS: Velasta ja rahajärjestelmästä asiallista journalismia

Kun rahajärjestelmän ja valtionvelan ymmärrys paranee, pääsemme toivottavasti pian käsiksi myös kauan kaivattuihin rahajärjestelmän rakenneuudistuksiin.

Lauantaina 6.6.2020 Ylen toimittaja Anna Karismo kollegoineen julkaisi laajan jutun rahan luomisesta ja illan pääuutisissa YLE TV 1:llä esiteltiin rahajärjestelmää Suomen Pankin ja fläppitaulun avulla (koko uutisissa esitetyn televisio-osuuden voi katsoa Talousdemokratian Facebook-sivuilta). Lauantaina julkaistiin myös Helsingin Sanomien kuukausiliite, jossa oli Marko Junkkarin laaja juttu valtioiden velkaantumisesta (juttu on maksumuurin takana, mutta teimme siitä yhteenvetoa Talousdemokratian Facebook-sivulla).

Mittavista merkkimääristä ja parhaasta television katseluajasta huolimatta juttujen sisällöt eivät olleet sinänsä radikaaleja eikä niissä esimerkiksi pureuduttu velkarahajärjestelmän yhteiskunnallisiin vaikutuksiin, vaikka eriarvoisuuden, mielenterveysongelmien, ympäristön heikentymisen tai lunnonvarojen kulumisen kautta. Huomattavia, ja Talousdemokratian kannattamia, ratkaisuehdotuksia tuotiin esiin vain Ylen lauantaisessa nettiartikkelissa, jossa väitöskirjatutkija Antti Ronkaisen pohtii, että keskuspankit voisivat tehdä nykyisiä osto-ohjelmiaan merkittävämpiäkin toimenpiteitä.

”Koronasta kärsivään maailmaan on kaavailtu jopa niin sanottua helikopterirahaa. Keskuspankki yksinkertaisesti jakaisi vaikkapa suoraan kansalaisille seteleitä.

Teoriassa keskuspankki voisi antaa lainaa myös suoraan valtion kassaan. Nämä olisivat taas täysin uudenlaisia rahanluontitapoja. Keskustelu niistä on vasta alkanut.

Kriisissä kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä ja modernin rahan luomisessa vain mielikuvitus on rajana.”

YLE Uutiset 6.6.2020

Suorasta keskuspankkirahoituksesta on vähitellen tulossa poliittinen kysymys

Hyvä, että rahajärjestelmästä ja valtion velkaantumisesta ollaan nyt kiinnostuttu mediassa avoimemmin. Hienoa on myös se, että keskuspankkirahoitus on saanut kannatusta jopa poliitikkojen kannanotoissa. Opetusministeri (vas.) Li Andersson kertoi blogikirjoituksessaan toukokuun lopulla Vasemmistoliiton kannattavan suoraa keskuspankkirahoitusta ja velkojen osittaista mitätöimistä, jos ne vain olisivat poliittisesti mahdollisia. Myös Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen esitti samana viikonloppuna blogikirjoituksessaan kannattavansa suoran keskuspankkirahoituksen sallimista rajoitetuissa olosuhteissa.

Talousdemokratia ja kansainvälinen rahareformiliike tarvitsevat nyt sinun panostasi

Vaikka velkarahajärjestelmästä puhutaan nyt mediassa, työtä kuitenkin vielä riittää. Autathan meitä levittämään tietoa eteenpäin ympärilläsi oleville ihmisille, esimerkiksi kirjoittamalla asiasta poliitikoille tai mielipidekirjoituksia mediaan ja jakamalla Talousdemokratian julkaisuja sosiaalisessa mediassa. Lisäksi nyt jos koskaan kannattaa ryhtyä raha-aktivistiksi, eli ota meihin yhteyttä vaikka sähköpostitse tai puhelimitse niin suunnitellaan yhdessä keinoja, joilla rahajärjestelmästä saataisiin oikeudenmukaisempi.