Kansalaisosinko

Kansalaisosinko on valtion tai keskuspankin talouspoliittinen työkalu, joka suuntaa talouspoliittisen elvytyksen finanssimarkkinoiden sijaan reaalitalouteen. Kyseessä on harkinnanvarainen ja väliaikainen toimenpide. Kansalaisosinko tunnetaan myös “helikopterirahana”.

Alkuvuonna 2020 koronaviruksen aiheuttama globaali talouskriisin takia Euroopan keskuspankki, Euroopan komissio ja Eurooppa-neuvosto ovat vaatineet valtioita toimimaan talouskriisiä lieventääkseen. Talousdemokratia suosittelee Suomen valtiota jakamaan kansalaisosinkoa kotitalouksien suojelemiseksi taloudelliselta epävarmuudelta koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana.

EKP aloitti 1100 miljardin euron määrällisen elvytyksen tammikuussa 2015. Sittemmin ohjelmaa on laajennettu, supistettu ja viime vuonna taas laajennettu. Yhteensä EKP:n määrällisen elvytyksen ohjelma on siis noin 2500 miljardia euroa. Kansalaisosinkona se tarkoittaisi yli 7000 euroa jokaiselle euroalueen asukkaalle – mukaan lukien lapset ja eläkeläiset. Toteutettuna esimerkiksi kahden vuoden aikana tarkoittaisi se 300 euroa kuukaudessa ilmaista rahaa jokaiselle euroalueen kansalaiselle.

Kansalaisosingon hyötyinä on inflaatiotavoitteen saavuttaminen, kysynnän lisääminen, osakekuplien ehkäiseminen, tasa-arvon lisääminen ja finanssipolitiikan rajoitteiden välttäminen.

Kansalaisosinkoa on kannattanut mm. Milton Friedman (taloustieteen nobelisti), Ben Bernanke (Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja), Jeremy Corbyn (Iso-Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja) ja Olivier Blanchard (IMF:n pääekonomisti). EKP ei ole poissulkenut asiaa, mutta EKP:n entisen johtajan Mario Draghin puheiden mukaan helikopteriraha olisi enemmän valtioiden finanssipoliittinen asia eikä rahapolitiikkaa. EKP:n uusi johtaja Christine Lagarde ei ole toistaiseksi ottanut kantaa asiaan.

Vuonna 2020 Hongkongin valtiovarainministeriö ilmoitti aikeistaan ottaa kansalaisosingin käyttöön ja jakaa HK$10,000 (n. 1300 euroa) kaikille yli 18 vuotiaille hongkongilaisille. Koronaviruksen aiheuttamien talousvaikeuksien hillitsemiseksi Yhdysvallat jakavat matalatuloisille yhdysvaltalaisille 1200 dollaria ja jokaista lasta kohden 500 dollaria.

Lue lisää elvyttävästä kansalaisosingosta: https://www.positivemoney.eu/helicopter-money/

Katso neljä alustusta Talousdemokratian järjestämästä “Elvyttävä kansalaisosinko” tilaisuudesta alta.

Samu Kurri (Suomen Pankki) (diat pdf-muodossa):

Patrizio Lainà (Talousdemokratia) (diat pdf-muodossa tai pptx-muodossa):

Teppo Eskelinen (Poliittisen talouden tutkimuksen seura) (alustus puhtaaksikirjoitettuna):

Eetu Viren (Kumu-verkkolehti):