Marras-joulukuussa 2020 monet merkittävät tahot, kuten Financial Times ja EKP:n pääjohtaja ovat kommentoineet keskustelua Euroopan keskuspankin taseissa olevien valtionvelkojen alaskirjaamisesta. Tätä on Suomessa ehdottanut STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà.
Positive Money Europe julkaisi kannanoton EKP:n velkojen alaskirjauksesta ja Talousdemokratia on lähtökohtaisesti PM Europen linjalla: EU:n rahajärjestelmän rakenneuudistukset, jotka liittyvät EU:n perussopimusten uudistamiseen, ovat tärkeämpiä kuin kertaluonteinen velkojen armahdus. Tämä myös siksi, että Euroopan keskuspankit ovat jäsenmaiden omistamia eli tuotot tuloutetaan jäsenmaille. Tilanteessa, jossa EU-jäsenmaiden rahoitusolosuhteet ovat kohtuullisemmat (suora keskuspankkirahoitus sallittua, helikopteriraha rahapoliittisena työkaluna…) on velka-armahdus järkevä toimenpide pöydän puhdistamiseksi.
Toisaalta on muistettava, että vuosikymmeniä pahentuneet kansainväliset velkakriisit ja jatkuvasti syvenevä ekologinen kestämättömyys ja sosiaalisen eriarvoisuuden kriisi velvoittavat ennemmin tai myöhemmin ratkaisemaan mitä kasvavalle julkiselle ja yksityiselle velalle tehdään. EU:n akuutissa tilanteessa kuitenkin olisi ensisijaisesti syytä avata keskustelu rahapolitiikan painopisteen siirtämisestä finanssisektorilta julkiselle sektorille kansalaisten, kotitalouksien ja pienten yritysten turvaksi ennen kuin valtionvelkaa aletaan kirjanpitokikkailla keskellä pandemiaa.