Puheenjohtajan terveisiä 

En pidä sanasta aktivisti, sillä siihen usein assosioidaan mielikuva tunteen vallassa aggressiivisesti vouhottavasta nuoresta, joka ei ymmärrä elämän realiteetteja. Mutta kaipa se myönnettävä on, olen itse raha-aktivisti.  

Olenko siitä ylpeä? En voi sanoa, että kerron jokaisen uuden ihmisen tavatessani tästä ”harrastuksestani”, mutta tämä vapaaehtoistoiminta tuo kuitenkin merkityksellisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta elämääni muiden asioiden lisäksi. En voisi myöskään kuvitella tilannetta, jossa sivuuttaisin isoiksi näkemiäni ongelmia siksi, että iso osa ihmisistä ei niitä näe.  

Ehkä sinäkin tämän uutiskirjeen vastaanottaja voit löytää itsestäsi aktivistin, joka ei vastaa kuvaukseltaan edellämainittua negatiivista kuvausta. Et välttämättä tunnista itsestäsi positiivista tai ylpeyttä aiheuttavaa kuvausta. Mutta pelkästään se, että luet tätä uutiskirjettä ja että olet halukas ottamaan selvää vaikeista ja kiistanalaisista asioista, joista saatat usein saada negatiivista palautetta, tekee minut ylpeäksi rohkeudestasi.  

Talousdemokratia pyrkii olemaan puoluepoliittisesti neutraali ruohonjuuritason kansalaisjärjestö, jossa on kaikille tilaa. Pyrimme jakamaan tietoutta usein monimutkaista ja vaikeasti erityisesti suomeksi kääntyvää tietoutta rahajärjestelmästä ja sen ongelmista. Meitä on vuosien varrella kertynyt jo lukuisa joukko, uutiskirjeen tilaajia on jo noin 485 ja maailmalla sisarjärjestöjemme piiriin kuuluu jo kymmeniä tuhansia ihmisiä. Esimerkiksi Tanskassa Gode Penge -järjestöllä on neljä täysiaikaista työntekijää ja satatuhatta uutiskirjeen tilaajaa. Tähän on meillä vielä matkaa, mutta virittelemme jatkossa enemmän kansainvälistä yhteistyötä jo pidemmällä olevien kollegoiden kanssa. 

Haluaisinkin kutsua sinut mukaan laajenevaan joukkoomme ja kevätkokoukseen. Aktiivijoukkomme on pieni, joskus erimielinen yksityiskohdista, mutta lopulta samaan pitkän aikavälin maaliin tähtäävä. Maali on vuosikymmenien päässä, ja sitä voi olla vaikea hahmottaa. Pyrimme kuitenkin myös pienin askelin kuten mielipidekirjoituksin, tapaamisin ja keskustelutilaisuuksin siirtämään keskustelua pikku hiljaa oikeisiin asioihin. Talousdemokratia ry aktivoituu usein kriiseissä, joista koronakriisi oli hyvä esimerkki. Toivottavasti saamme myös joukkoomme uusia aktiiveja ja kannatusjäseniä sekä näkyvyyttä liittyen sinänsä murheellisen Ukrainan sodan aiheuttamaan talousjärjestelmän horjumiseen. Kuitenkin, jos visiomme tapahtuu silloin joskus vuosikymmenien päästä, voit ylpeänä sanoa, että olit ensimmäisten joukossa Suomessa saamassa aikaan muutosta.  

Nähdään kevätkokouksessa 21.5.22 Turussa! 


Terveisin, 

Konsta Nylander 
Päivisin lääkäri, iltaisin satunnainen aktivisti ja Talousdemokratia ry:n puheenjohtaja 


”Älä koskaan epäile, etteikö pieni joukko ajattelevia ja sitoutuneita kansalaisia ​​voisi muuttaa maailmaa. Tosiasiassa maailmaa ei ole kukaan muu koskaan muuttanutkaan.” 

– Margaret Mead (1901 – 1978), Yhdysvaltalainen antropologi