Kari Takala: ”Rahateorian uudistamisesta Steve Keenin tapaan”

Suomen Pankin entisen johtavan neuvonantajan Kari Takalan laaja artikkeli käsittelee monipuolisesti asuntoluototuksen problematiikkaa tunnetun austraalialaisen ekonomistin Steve Keenin esittämiin näkemyksiin pohjautuen:

”Australialaistaustainen Steve Keen on tarjonnut velka- ja finanssikriisien syiden taustoittamiseen jo pitkään uusia aineksia. Keen on kerännyt mainetta eräänä harvoista ekonomisteista, jotka ennustivat viimeisen 2008 alkaneen finanssikriisin jo ennakolta. Keen on tunnettu myös monien talousteoriassa käytettyjen paikkansa pitämättömien perusoletusten ja ns. neoklassisen taloustieteen kriitikkona, jonka 1. painos kirjasta Debunking Economics ilmestyi jo vuonna 2001.

Pääargumenttina on yleensä se, että jos oletukset eivät pidä paikkaansa, ei tuloksillakaan ole merkitystä ainakaan reaalimaailmaa ajatellen. Ja viime kädessähän taloustieteen pitäisi tutkia kai oikeaa taloutta, eikä jotain teoreettista kuvitteellista taloutta. Varsinkaan todellisuudesta poikkeavista oletuksilla varustetuista malleista ei pitäisi johtaa taloudellista ajattelua ja politiikkasuosituksia. Uusimmissa kirjoissaan Steve Keen on ennakoinut jo seuraavaa finanssikriisiä, sillä rahoitusjärjestelmän vakautta ei ole edelleenkään pystytty varmistamaan rajoittamalla pankkien rahoitusta.”

Lue koko artikkeli!:

Jätä kommentti